αναζήτηση για τη ζωή στη google

Εμείς, η ζωή στο σύμπαν και η μηχανή αναζήτησης της Google

Νέα

Δεν είναι ένα άρθρο που μιλάει για τη ζωή στο σύμπαν, δεν αφορά τους γαλαξίες ή άλλους πολιτισμούς. Το άρθρο αφορά το μπλοκ στο οποίο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή και μια “πρωτιά” του που ανακάλυψα πρόσφατα. Ναι, δεν είναι παρά μια καυχησιά η οποία όμως με εξέπληξε ευχάριστα όταν την είδα, κι έτσι τη μοιράζομαι μαζί σας.

Και όπως προϊδεάζει ο τίτλος του, έχει να κάνει με μια πρωτιά στις μηχανές αναζήτησης της Google.

Πρώτη θέση στη Google; Σιγά το σπουδαίο.

Είναι κάτι παραπάνω από μια εμφάνιση στη πρώτη σελίδα της Google ή και στη πρώτη θέση της κατάταξης. Η σελίδα let’s do the math εμφανίζεται σε πολλές και διαφορετικές αναζητήσεις στις πρώτες θέσεις της μηχανής αναζήτησης και, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ασήμαντο, δεν είναι ούτε και καινούργιο. Για κάποιους λόγους – που θα εξερευνήσουμε λίγο παρακάτω και ίσως τους βρείτε ενδιαφέροντες – η Al της google έχει αποφασίσει να κατατάσσει ως “σημαντικό” το περιεχόμενο του site σε περισσότερες από μια αναζητήσεις. Μερικά παραδείγματα:

Για έναν αξιοπερίεργο λόγο, το άρθρο για το τι είναι βαρυτικός φακός κατέχει μια εξέχουσα θέση στη κατάταξη. Και μου φαντάζει πράγματι αξιοπερίεργο γιατί σε αντίθεση με άλλα άρθρα του blog, περιγράφει περισσότερο μια προσωπική ιστορία και λιγότερο επιστήμη. Παρ΄ όλα αυτά και με βάση τις πληροφορίες που περιέχει για το θέμα του τίτλου του, η google αποφάσισε ότι του αξίζει μια θέση κοντά στη κορυφή.

Αν σας ενδιαφέρουν πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πολιτισμό τύπου 1 ή το τι είναι πολιτισμός τύπου 1, πάλι θα βρείτε ένα άρθρο του site να μοιράζεται τις πληροφορίες του μαζί με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 1ης σελίδας της google. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, διαπίστωσα ότι αν κάποιος ενδιαφέρεται για κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως το πότε θα γίνουμε πολιτισμός τύπου 1, θα πέσει σε μια ακόμη πρωτιά του let’s do the math, αντίστοιχη με αυτή που αφορά το θέμα του άρθρου – και την οποία θα αναφέρουμε αργότερα.

Άλλες εμφανίσεις στη 1η σελίδα

Και οι εμφανίσεις του site ψηλά στη 1η σελίδα των μηχανών αναζήτησης είναι αρκετές. Ενδεικτικά, άρθρα του blog θα εμφανιστούν σε αναζήτηση για το παράδοξο του Ζήνωνα, το πείραμα της κβαντικής γόμας, για ένα ταξίδι στο Α του κενταύρου (και άλλη παρόμοια πρωτιά εδώ που μόλις ανακάλυψα) ή για τη λύση στο πρόβλημα του Monty Hall (αλλά δεν θα μας βρείτε στη 1η σελίδα αν κάνετε την αναζήτηση στα ελληνικά) καθώς και σε άλλες αναζητήσεις.

Κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο και για να το πετύχει κάποιος απαιτούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, με μερικές από αυτές να είναι:

  • να γνωρίζεις πως να γράψεις το άρθρο ώστε να μπορεί να εμφανιστεί στις μηχανές αναζήτησης,
  • να περάσει αρκετός χρόνος ώστε να το ανακαλύψει κ΄ καταχωρήσει η Google,
  • να κρίνει η Al της Google ότι το άρθρο έχει σημαντικό περιεχόμενο που να ενδιαφέρει τους χρήστες,
  • να κρίνουν οι ίδιοι οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης ότι το άρθρο είναι σημαντικό: αυτό αναγνωρίζεται από τη Google από το πόσα κλικ γίνονται στο άρθρο, τι ποσοστό του περιεχομένου του διαβάζεται (πόσο έχει ρολάρει στο άρθρο ο κάθε χρήστης και πόση ώρα έμεινε μέσα σε αυτό), αν έχει γίνει διαμερισμός του στα social ή αν υπάρχουν αναφορές από άλλες σελίδες προς αυτό κ.ά.

καθώς και πολλές πολλές άλλες. Κι επειδή η μια τουλάχιστον από τις παραπάνω προϋποθέσεις ικανοποιούνται από το συγγραφέα των άρθρων (εγώ είμαι αυτός), θα επαναλάβω ότι τελικά η εμφάνιση άρθρων στη κορυφή των μηχανών αναζήτησης ενώ είναι σημαντική, δεν αποτελεί και τόσο σπουδαίο λόγο για καυχησιά.

Υπάρχει κάτι άλλο όμως που (προσωπική γνώμη, μη διαμαρτύρεστε!) αποτελεί ένα καλό λόγο γι΄ αυτή την αυτοπροβολή του site.

Θα τον δούμε σε λίγο. Και για να τον κατανοήσουμε καλύτερα, θα ρίξουμε μια ματιά στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Πως λειτουργεί η μηχανή της Google – και τι εμφανίζει

Αν κατά τύχη σας ενδιαφέρει για το πως λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης της Google. Ή, αν αρθρογραφείτε κι ενδιαφέρεστε για το πως θα εμφανίζεστε στη 1η σελίδα της Google, διαβάστε τα άρθρα που βρίσκονται στους αντίστοιχους συνδέσμους. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο σε ό,τι έχει σχέση με το θέμα μας.

Ένα βασικό που πρέπει να θυμάστε όταν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω πχ της Google, είναι ότι στη πραγματικότητα δεν κάνετε αναζήτηση στο παγκόσμιο ιστό. Στη πραγματικότητα κάνετε αναζήτηση στη βάση δεδομένων της Google ή της μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιείτε κάθε φορά. Έτσι, για κάθε αναζήτηση που κάνετε, αυτό που συμβαίνει περιεκτικά είναι:

  • Τα bot της Google “χτενίζουν” τη βάση δεδομένων της αναζητώντας συναφές περιεχόμενο σε ιστοσελίδες, εικόνες ή video.
  • Καταλογοποιούν τις ιστοσελίδες των οποίων το περιεχόμενο χαρακτηρίζουν ως συναφές, και:
  • Με βάση έναν πολύ σύνθετο αλγόριθμο, εμφανίζουν ως αποτέλεσμα της αναζήτησής σας το περιεχόμενο αυτό, ανάλογα με
    (α) τι κρίνουν ότι είναι κατάλληλο για εσάς, με βάση άλλες παρόμοιες αναζητήσεις που έχετε κάνει, και
    (β) τι κρίνουν ότι αποτελεί σημαντικό περιεχόμενο (αξιόπιστο, ενδιαφέρον κτλ).

Τώρα, ανάλογα με την ερώτηση που κάνετε, τα τελευταία χρόνια η Google δίνει ως επιστροφή στην αναζήτηση όχι μια ιστοσελίδα ή μια εικόνα, αλλά μια άμεση απάντηση.

Επιστροφή στην αναζήτηση: άμεση απάντηση

Υποθέτουμε ότι σας ενδιαφέρει να μάθετε πόσο χρονών είναι η Sabine Hossenfelder. Αν κάνετε μια ερώτηση στη Google, ως αποτέλεσμα δεν θα πάρετε μια ιστοσελίδα που να γράφει την ηλικία της, αλλά μια άμεση απάντηση:

Αυτή η λειτουργία της Google υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, τον τελευταίο καιρό όμως είναι διαθέσιμη μια ακόμη λειτουργία.

Τι αποτέλεσμα θα πάρετε αν δεν ξέρετε καν ποια είναι η Sabine και κάνετε μια αντίστοιχη αναζήτηση;

Επιλεγμένα αποσπάσματα

Μέχρι πρότινος το αποτέλεσμα που θα είχατε θα ήταν μια σελίδα που να αναφέρει το ποια είναι, πλέον όμως η Google έχει εγκαινιάσει τη λειτουργία του επιλεγμένου αποσπάσματος. Στην αναζήτηση “ποια είναι η Sabine Hossenfelder” ή την όποια αντίστοιχη ερώτησή σας, θα σας δώσει ως αποτέλεσμα

  • μια άμεση απάντηση στην ερώτηση που θέσατε, την οποία απάντηση αλλίευσε από αυτό που ο αλγόριθμός της έκρινε ότι αποτελεί την εγκυρότερη πηγή, καθώς και
  • την ίδια τη πηγή που περιέχει την απάντηση, όπως και περισσότερες πληροφορίες για την αναζήτησή σας:

Περισσότερα για το πως καθορίζει η Google το τι θα επιλέξει ως επιλεγμένο απόσπασμα, δείτε στην ίδια της τη σελίδα.

Ως συνηθέστερη πηγή από την οποία αλιεύει τα επιλεγμένα αποσπάσματα η Google ανιχνεύεται η Wikipedia. Έτσι, μου έκανε μια κάποια εντύπωση όταν στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή στο σύμπαν, η τεχνητή νοημοσύνη της Google αποφάσισε να δώσει ως απάντηση ένα απόσπασμα από το “let’s do the math”.

Εμείς, η ζωή στο σύμπαν και η Google

“Υπάρχει ζωή στο σύμπαν;”

Αν βρίσκετε εδώ επειδή σας αρέσει αυτό το site, θα στοιχημάτιζα ότι συμμερίζεστε κι εσείς την εμμονή μου με τη μονολιθικότητα που κυριαρχεί στον επιστημονικό κόσμο σε σχέση με την ερώτηση αυτή. Και ξέρετε, υπάρχουν φορές που μπορεί να ξέρεις ότι έχεις δίκιο και να νιώθεις απόλυτα μόνος στο δίκιο αυτό. Και είναι αλλιώς να βλέπεις πως το “έι! ηρεμήστε, δεν ξέρουμε ακόμη!” που κραυγάζεις συνεχώς, επιλέγεται από κάπου ως μοναδική σωστή απάντηση, και μάλιστα με τα λόγια που έχεις επιλέξεις εσύ.

Έστω κι αν αυτό το “κάπου” δεν είναι ο επιστημονικός κόσμος ή επιστημονική κοινότητα, αλλά μια τεχνητή νοημοσύνη.

Κι επειδή δεν πρόκειται για μια τυχαία Al αλλά γι΄ αυτή της Google, μου βγήκε η ανάγκη να το δημοσιοποιήσω.

Κι επειδή το είπε δηλαδή η Google;

Ναι ξέρω. Ήρεμα, θα μου πείτε. Δεν το είπε και κανένας επιφανής επιστήμονας, ίσα ίσα οι επιφανείς της χώρας μας (και όχι μόνο) μόνο για το αντίθετο εκφράζουν συνεχώς τη βεβαιότητά τους. Οι άνθρωποι του χώρου συνεχίζουν να αναρωτιούνται για το τι θα γίνει όταν θα ανακαλύψουμε ζωή σε άλλα συστήματα ή για το αν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις άλλες μορφές ζωής.

Δηλαδή και σε τελευταία ανάλυση, αυτή δεν είναι παρά μια επίσημη και ζυγισμένη απάντηση που δεν έδωσε παρά μια τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τη Google για το τι είναι αξιόπιστη απάντηση και τι όχι;

Α μη ρωτάτε εμένα τέτοια πράγματα! Ό,τι αποφασίσετε εσείς.


Υ.Γ.1: Όπως ανέφερα παραπάνω, γράφοντας αυτό το άρθρο ανακάλυψα ότι η Google έχει επιλέξει αποσπάσματα από άρθρα αυτού του site και για άλλες αναζητήσεις. Έτσι, αν ενδιαφέρεστε για ένα ταξίδι στο Α του Κενταύρου η Google θα προτείνει και πάλι εμάς:

επιλεγμένο απόσπασμα της Google για το ταξίδι στο α του κενταύρου

Και το ίδιο θα κάνει για το αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για το πότε θα γίνουμε πολιτισμός τύπου 1:

επιλεγμένο απόσπασμα της Google για το πότε θα γίνουμε πολιτισμός τύπου 1

Υ.Γ. 2: Όπως αναφέρει η ίδια η Google και όπως συμβαίνει και με όλων των μορφών αποτελέσματα που επιστρέφουν οι μηχανές της στις διάφορες αναζητήσεις, τα Επιλεγμένα Αποσπάσματα μπορεί με το καιρό να διαφοροποιηθούν – και άρα θα αντικατασταθούν με κάποια άλλα. Παρ΄ όλα αυτά, μια κάποια ικανοποίηση για το ότι έστω και για την ώρα έχουν επιλεγεί τα παραπάνω, δεν μπορώ να πω ότι δεν την έχω.

Υ.Γ. 3: Ένας από τους λόγους που τόσο τα επιλεγμένα αποσπάσματα όσο και γενικότερα τα άρθρα εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης, είναι ότι εσείς, οι χρήστες του διαδικτύου τα έχετε κρίνει ως ενδιαφέροντα και σημαντικά. Σας υπερευχαριστώ γι΄ αυτό.

Ακολουθήστε τη σελίδα στα social:

Δείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να υποστηρίξετε τη σελίδα!

Για τα μαθηματικά της γ΄ λυκείου μεταβείτε στη σελίδα Web Lessons.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *