Ας ξεκινήσουμε με τρεις ασήμαντες (;) επισημάνσεις. Η πρώτη είναι πως κανείς από όσους ζουν αυτή τη στιγμή στη Γη δεν θα είναι ζωντανός το έτος 3000, έτσι ούτως ή άλλως δεν θα είμαστε κάτι. Η 2η: το έτος 3000 ως χρονολογία συνηθίζεται να γράφεται ως 3000 και όχι ως 3.000. Και η 3η, σε 800 χρόνια από σήμερα θα απέχουμε κάτι λιγότερα από 200 χρόνια από το 3000 μ.Χ.
Και με αυτά, ας δούμε γιατί σε οτιδήποτε αφορά τη παραπάνω αρθρογραφία:
- Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να έχει προκύψει από επιστημονική έρευνα.
- Κανένα πανεπιστημιακό ή ερευνητικό ίδρυμα δεν έκανε κάποια αντίστοιχη μελέτη. Και
- Κατά πάσα πιθανότητα, καμία γραμμή εξέλιξης δεν θα οδηγήσει στη προβαλλόμενη εικόνα ούτε σε 800 χρόνια από σήμερα, ούτε κατά το έτος 3000.
Ποια έρευνα;
Η εικόνα
“Ερευνητές παρουσιάζουν…”.
“Επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνολογίας…”.
“Η εικόνα που δίνουν οι επιστήμονες…”.
“Ειδικοί σχεδίασαν μοντέλο…”.
Κι επίσης, σε όσα άρθρα κι αν κοίταξα προσωπικά, η εγγυρότερη πηγή που βρήκα είναι μια δημοσίευση από το twitter.
Η πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής της εκστρατείας, η εταιρία τηλεπικοινωνιών TollFree Forwarding σε συνεργασία με έναν 3D designer δημιούργησε “έναν μελλοντικό άνθρωπο του οποίου το σώμα έχει αλλάξει λόγω της συνεχούς χρήσης smartphone, φορητών υπολογιστών και άλλης τεχνολογίας”.
Όπως αναφέρει η ίδια εταιρία στο site της δεν βασίστηκε σε καμία επιστημονική μελέτη για τη δημιουργία αυτού του μοντέλου. Ήρθε όμως σε επαφή με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι ενημέρωσαν την εταιρία για τις βλάβες που προκαλεί στο σώμα η πολύωρη χρήση της τεχνολογίας.
Με βάση αυτές και μόνο τις πληροφορίες, οι άνθρωποι της εταιρίας σχημάτισαν το μοντέλο που παρουσιάστηκε. Το βίντεο κοινοποιήθηκε, η διαφημιστική εκστρατεία πέτυχε.
Κι αυτό ήταν όλο.
Γιατί δεν θα είμαστε έτσι το 3000
Όλο αυτό είναι ένα θέμα που δεν του αξίζει καν να μπει στη κατηγορία των ψευδοεπιστημονικών δημοσιεύσεων ή των fake news. Ως εκ τούτου δεν αξίζει κάποια βαθιά μελέτη, έτσι θα σκιαγραφήσω μόνο κάποιες επισημάνσεις.
Με λίγα λόγια:
1. Τα smartphones ήρθαν για να φύγουν
Οι υπολογιστές εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1950. Οι οικιακοί υπολογιστές διαδόθηκαν μαζικά τη δεκαετία του 1990 ενώ 30 χρόνια αργότερα η χρήση του έχει περιοριστεί και αντικατασταθεί από τα smartphones. Τα οποία smartphones κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούν μια ξεπερασμένη τεχνολογία σε 20 ή και λιγότερα χρόνια από σήμερα.
Καθεμία από τις συσκευές αυτές καταπονεί με διαφορετικό τρόπο το ανθρώπινο σώμα, το ίδιο θα συμβεί (ή και δεν θα συμβεί καν!) με αυτές που θα τις αντικαταστήσουν στο άμεσο μέλλον. Έτσι, η εκτίμηση είναι ότι τα επόμενα 1.000 χρόνια δεν θα υπάρχουν για να επηρεάζουν την ανθρώπινη στάση του σώματος.
2. Η εξέλιξη είναι πιο αργή απ΄ ό,τι πιστεύεται
Ο άνθρωπος εξελίσσεται διαρκώς σε γεωλογικό χρόνο, όχι όμως και σε χρόνο που μετράται σε εκατοντάδες χρόνια. Αν κάποιος έπαιρνε ένα μωρό που γεννήθηκε πριν 45.000 χρόνια και το ανέτρεφε σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεχώριζε από ένα που γεννήθηκε σήμερα.
3. Αλλαγές στο τρόπο ζωής έχουν συμβεί, δεν έχουν όμως οδηγήσει σε διαφορετική εμφάνιση
Η ανθρωπότητα έχει περάσει στο παρελθόν ριζικές αλλαγές στο τρόπο ζωή της, με τη μεγαλύτερη από αυτές να είναι το πέρασμα από τη τροφοσυλλογή στην επίπονη καλλιέργεια της γης. Αν και ο τελευταίος αυτός τρόπος ζωής του έφερε ασθένειες που παλαιότερα δεν υπήρχαν (δισκοπάθεια, αρθρίτιδα, κοίλη κτλ), δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στο DNA που να έχει οδηγήσει σε διαφορετική εμφάνιση ή οποιαδήποτε εξελικτική μεταβολή.
4. Οι άνθρωποι δεν γίνονται εύκολα εξυπνότεροι, ούτε “χαζότεροι”
Η γραφή εφευρέθηκε πριν 5.000 χρόνια κάνοντας ευκολότερη τη μετάδοση της γνώσης. Τα σπάργανα της επιστημονικής γνώσης υπάρχουν εδώ και 3.000 χιλιάδες χρόνια όπου στο διάστημα αυτό έως σήμερα, ο άνθρωπος γνώρισε τον κόσμο γύρο του σε βαθμό αδιανόητο για τα παλαιότερα μέλη του είδους του.
Θα πίστευε κανείς ότι η γνώση, η επιστήμη και η τεχνολογία θα έκαναν τους ανθρώπους εξυπνότερους (οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό), στη πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προβλήματα μαθηματικών ή σπαζοκεφαλιές που έχουν καταγραφεί πριν 3.000 ή και περισσότερα χρόνια, ήταν το ίδιο δύσκολο να επιλυθούν από τον μέσο άνθρωπο τότε, ακριβώς όσο δύσκολο είναι να επιλυθούν και σήμερα.
Δεδομένου ότι η επιστημονική επανάσταση δεν έκανε τους ανθρώπους περισσότερο έξυπνους τα τελευταία 3.000 χρόνια, η εκτίμηση είναι ότι σε αντίστοιχο μελλοντικό χρονικό διάστημα, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο τρόπο ζωής που να τους κάνει είτε περισσότερο είτε λιγότερο έξυπνους.
5. Η γρήγορη εξέλιξη απαιτεί δραστικές εξωτερικές αλλαγές
Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε οι εξελικτικές αλλαγές είναι δύο ειδών. Πρώτα, αυτές που βασίζονται σε τυχαίες μεταλλάξεις και οδηγούν σε νέο είδος μετά από πολλές δεκάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια. Κι έπειτα οι απότομες αλλαγές που μπορούν να συμβούν σε διάστημα λίγων χιλιάδων ή λίγων δεκάδων χιλιάδων ετών.
Οι απότομες αλλαγές απαιτούν μια διαρκή έκθεση σε εντελώς νέο φυσικό περιβάλλον ή γενικότερα διαφορετικές εξωτερικές συνθήκες. Η δε μερική αλλαγή στις συνθήκες αυτές δεν φαίνεται να οδηγεί σε εξελικτικές μεταβολές. Μπορούμε να υποθέσουμε πως αν η ανθρωπότητα έμενε διαρκώς στο σκοτάδι, σε λίγες χιλιάδες χρόνια τα νέα της μέλη θα γεννιόταν χωρίς την ικανότητα να βλέπουν. Απεναντίας, αν το σύνολο της ανθρωπότητας ζούσε για τις 22 από τις 24 ώρες της ημέρας σε πλήρες σκότος, δεν εκτιμάται ότι τα μελλοντικά μωρά θα γεννιόνται τυφλά.
Έτσι, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χρήση κινητού δεν θα δημιουργήσει κάποιο υποείδος με αγκυλωμένα άνω άκρα.
Και τελικά τι;
Ό,τι συμβαίνει συνήθως. Σε λίγες ημέρες από τώρα θα έχουν ξεχαστεί οι ανεγκέφαλοι άνθρωποι με τα διπλά βλέφαρα και τη καμπούρα. Θα βρεθεί κάτι νέο που θα μας θυμίσει ότι οι άνθρωποι θα είναι ψηλότεροι, γιατί τα τελευταία χρόνια ψηλώνουν. Ή ότι θα γίνουν βιορομπότ, γιατί τα ρομπότ είναι πάντα ωραία. Ή ότι θα έχουν εξαφανιστεί από τη τεχνητή νοημοσύνη, ή τέλος πάντων κάτι.
Τα καλά νέα πάντως είναι ότι τέτοιου είδους προφητείες είναι τόσο κακογραμμένες, που δύσκολα διαδίδονται και γίνονται πιστευτές. Τα κακά νέα είναι πως δεν μπορείς να επαφίεσαι στα καλά νέα.