Σε μια παλαιότερη σειρά άρθρων είχαμε ερευνήσει το αν οι νόμοι της φυσικής επιτρέπουν τη τηλεμεταφορά. Είχαμε διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο ενώ πιο συγκεκριμένα, είχαμε δει γιατί ούτε η περίπτωση της κβαντικής διεμπλοκής στη πραγματικότητα δεν είναι ικανή να τη δημιουργήσει. Εδώ θα δούμε ένα βίντεο που διερευνά βαθύτερα γιατί η κβαντική διεμπλοκή δεν οδηγεί στη τηλεμεταφορά.
Περίληψη από τα προηγούμενα
Στο άρθρο με τίτλο “Είναι δυνατή η μετακίνηση με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός;” είχαμε δει τη κβαντική διεμπλοκή. Εκεί, χρησιμοποιώντας όλες μου τις τεχνικές εξαπάτησης είχα “εξηγήσει” πως μέσω της κβαντικής διεμπλοκής μπορούμε να πετύχουμε τη τηλεμεταφορά. (Αν θέλετε διαβάστε εδώ την ενότητα για τη τηλεμεταφορά μια στιγμή, είναι μικρή.)
Να πω την αλήθεια βέβαια στο συγκεκριμένο απόσπασμα είχα υπονοήσει ότι υπάρχει κάτι που δεν το λέω και πολύ καλά. Στη πραγματικότητα, αυτό που είχα γράψει αφορούσε τη διαδεδομένη άποψη για το τι είναι και τι γνωρίζουμε για τη κβαντική διεμπλοκή. Για την ακρίβεια και στο επόμενο άρθρο με τίτλο “Τηλεμεταφορά και ταχύτητα του φωτός: γιατί δεν θα τα φτάσουμε ποτέ” είχα αναφέρει το “λάθος” που είχα γράψει, το οποίο και αποτελεί τη συνηθισμένη παρανόηση που υπάρχει για τη κβαντική διεμπλοκή. Εκεί είδαμε ότι χωρίς αυτό το έξτρα “δεδομένο”, στην ουσία δεν μπορούμε να έχουμε μετάδοση πληροφορίας.
Το λένε κι αλλού
Όπως φαίνεται, η άποψη πως η κβαντική διεμπλοκή έχει ως άμεση συνέπεια τη τηλεμεταφορά, ακούγεται κι αλλού. Το ότι η επιστήμη δεν επικοινωνείται και πολύ καλά στο ευρύ κοινό είναι μάλλον γενικό φαινόμενο. Θα υποθέσω λοιπόν πως αυτός είναι και ο λόγος που ανάγκασε τον καθηγητή D. Kipping από το Columbia να ανεβάσει πριν λίγες ημέρες το παρακάτω βίντεο, όπου εξηγεί με πολλά παραδείγματα γιατί η κβαντική διεμπλοκή δεν οδηγεί στη τηλεμεταφορά.
Στο βίντεο αυτό επίσης με διορθώνει σε κάποια ζητήματα που είχα αναφέρει στα παραπάνω άρθρα. Σκέφτομαι πως καλό θα ήταν να τα επισημαίνω κι εδώ. Τι πατάτες λοιπόν είχα γράψει:
1. Δεν έχουμε πετύχει το καθορισμό του σπιν, αλλά μπορεί στο μέλλον να το κατορθώσουμε
Η παρανόηση με τη κβαντική διεμπλοκή έχει να κάνει με το ότι μέχρι στιγμής μπορούμε να παρατηρήσουμε τη μετάδοση πληροφορίας μεταξύ δύο διεμπλεκόμενων σωματιδίων, όχι όμως και να τη καθορίσουμε – όπως πιστεύεται. Στο άρθρο είχα αναφέρει ότι “ίσως στο μέλλον το καταφέρουμε, οπότε η συζήτηση για τη τηλεμεταφορά θα ανοίξει και πάλι”.
Ο D. Kipping στο παρακάτω βίντεο το αποκλείει. Όπως λέει (και πιστέψτε με, έως τώρα έχει αποδείξει ότι ξέρει τι λέει) σύμφωνα με τις έως τώρα γνώσεις μας είναι αδύνατος ο καθορισμός του σπιν. Κατ΄επέκταση είναι αδύνατη η μετάδοση πληροφορίας μέσω της κβαντικής διεμπλοκής, άρα και της τηλεμεταφοράς.
2. Δεν αποκλείεται η τηλεμεταφορά μεταξύ δύο σημείων πχ της Γης
Η απόδειξη που είχα παρουσιάσει για το αδύνατο της τηλεμεταφοράς αφορούσε δύο διαφορετικούς αδρανιακούς παρατηρητές. Σε απλά ελληνικά, δεν μπορούμε να έχουμε τηλεμεταφορά μεταξύ δύο κινούμενων μεταξύ τους σημείων, πχ μεταξύ Γης και Σελήνης ή μεταξύ Γης και διαστημοπλοίου. Η ίδια η απόδειξη δεν απέκλειε τηλεμεταφορά μεταξύ δύο σημείων ακίνητων μεταξύ τους. Έτσι, είχα αναφέρει πως
“…[η απόδειξη] Δεν αποκλείει τηλεμεταφορά μεταξύ δύο σημείων πχ της Γης. Ούτε καν μεταξύ σημείου της Γης κι ενός από τα υπόλοιπα τέσσερα σημεία Langrage της τροχιάς της”.
Και πράγματι, η συγκεκριμένη απόδειξη δεν το απέκλειε. Η απόδειξη είχε γίνει όμως με βάση την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Στο βίντεο ο Dr Kipping τονίζει πως μέχρι στιγμής, και η ίδια η κβαντομηχανική δεν επιτρέπει τη τηλεμεταφορά ακόμη και μεταξύ ακίνητων παρατηρητών.
3. Χαραμάδα για το μέλλον
Στο τέλος του άρθρου είχα αφήσει ένα ανοικτό παράθυρο, μια χαραμάδα για το μέλλον. Αυτό που είχα αναφέρει ήταν:
Η μη ενοποίηση μέχρι στιγμής της κβαντομηχανικής και της σχετικότητας, ίσως στην ουσία δίνει μια ελπίδα. Ίσως στο μέλλον η ενοποιημένη θεωρία θα είναι αυτή και μόνο που θα κλείσει οριστικά το παράθυρο, που θα αφήσει έως τότε μια μικρή χαραμάδα ανοικτή και παρά τα φαινόμενα, η συζήτηση αυτή να έχει νόημα να παραμένει ανοικτή.
Λοιπόν, δεν θα πω ακριβώς ότι με διορθώνει. Όμως με βάζει στη θέση μου, κανονικότατα. Με πολύ λίγα λόγια:
Οι σημερινές φυσικές θεωρίες που περιγράφουν τον κόσμο μπορούν άνετα να θεωρηθούν ατελής. Σε τελευταία ανάλυση δεν αποτελούν παρά μοντέλα, τα οποία προσομοιώνουν τη πραγματικότητα. Είναι όμως σε τέτοιο βαθμό εξακριβωμένες και διαρκώς επαληθευμένες, που ας το τονίσουμε. Ατελής ναι. Λανθασμένες όμως, όχι.
Υπάρχει λοιπόν το εντελώς θεωρητικό παράθυρο ότι στο μέλλον μπορεί να φτιαχτεί κάτι νέο. Κάτι που να ανατρέπει τα πάντα, που να αποδείξει πως όλα όσα γνωρίζουμε είναι λανθασμένα. Πως όλα όσα έχουμε δημιουργήσει οφείλονται αποκλειστικά στη τύχη και όχι στις γνώσεις μας. Και άρα πως στο μέλλον με κάποιο τρόπο, θα είναι δυνατή και η τηλεμεταφορά και η μετακίνηση με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να κρατήσει ένα τέτοιο παράθυρο. Να ζει με αυτό και να ελπίζει. Ο D. Kipping τελειώνει το βίντεο που ακολουθεί με τη φράση “δεν πιστεύω στα θαύματα”.
Να πω την αλήθειά μου, ούτε κι εγώ.