Ναι, το ρόβερ Perseverance της NASA βρήκε οργανικά μόρια στον Άρη. Το ίδιο και το Curiosity. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην αναζήτηση της ζωής.
(Αναδημοσίευση από τη σελίδα bigthink.com. Άρθρο του Ίθαν Σίγκελ.)
Ο Άρης είναι ο πιο συναρπαστικός υποψήφιος για ζωή πέρα από τη Γη. Για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης φαίνεται να είχε πολλές ομοιότητες με τη Γη:

Θα μπορούσε να ήταν σαν τη Γη, ακόμη και σε σημείο να είχε ζωή πάνω της, για το πρώτο τρίτο της ιστορίας του Ηλιακού μας Συστήματος;
Με άφθονο επιφανειακό υγρό νερό να έχει ρέει, ο Άρης μπορεί να έχει αναπτύξει ζωή. Αλλά η εύρεση «οργανικών μορίων» στο έδαφος του Άρη δεν είναι καν μια χρήσιμη ένδειξη.

Ενώ πολλά από τα χαρακτηριστικά καναλιού του Άρη προέρχονται από ένα παρελθόν παγετώνων, υπάρχουν άφθονα στοιχεία για την ιστορία υγρού νερού στην επιφάνεια, όπως αυτή η ξεραμένη κοίτη: ο Nanedi Vallis.
Ναι, το Rover Perseverance τους βρήκε , όπως και το Curiosity προηγουμένως.

Έχουν ήδη εντοπιστεί πολυάριθμες οργανικές ενώσεις στα εδάφη του Άρη που υπάρχουν σε αυτήν την τοποθεσία από το Perseverance, αλλά τα «οργανικά», παρά τις συνέπειες αυτής της λέξης, συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή.

Ωστόσο, «οργανικά μόρια» σημαίνουν απλώς «μόρια που περιέχουν άνθρακα συν υδρογόνο». Τα περισσότερα οργανικά μόρια είναι πρεβιοτικά: σχηματίζονται μέσω ανόργανων χημικών διεργασιών.


Επί του παρόντος, 256 μοναδικά οργανικά είδη είναι γνωστά μέσα στα διαστρικά σύννεφα σκόνης. Οι αλκοόλες, τα οξέα, οι αλδεΰδες, οι αμίνες και οι υδρογονάνθρακες συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των ενώσεων.

Στον διαστρικό χώρο, έχουμε μόνο συμπεράσματα σχετικά με το ποια είναι η κατανομή της σκόνης, όσον αφορά τόσο το μέγεθος όσο και τη σύνθεση, ειδικά στο άκρο της χαμηλής μάζας και του μικρού μεγέθους του φάσματος.
Ωστόσο, αυτά τα σωματίδια, άφθονα όχι μόνο στο διαστρικό διάστημα, αλλά και στα αστρικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ηλιακού μας Συστήματος, περιέχουν περιβόητα οργανικές ενώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα κυανιούχα και μυρμηκικό αιθυλεστέρα : βρίσκονται σε αφθονία στο γαλαξιακό κέντρο.

Τα πλούσια σε άνθρακα μόρια, γνωστά ως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, ενώ τα αστέρια και η ζεστή σκόνη είναι επίσης ορατά.
Η παρουσία μυρμηκικού αιθυλεστέρα βρέθηκε στο σύννεφο αερίου Sagittarius B2: το ίδιο μόριο που δίνει στα σμέουρα το χαρακτηριστικό τους άρωμα.
Όπου σχηματίζονται νέα αστέρια, αναδύονται αβιοτικά πρόσθετες παραλλαγές οργανικών μορίων. Πολύπλοκα μόρια με δακτύλιο άνθρακα — πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες — σχηματίζονται παντού.

Η ακτινοβολία και οι άνεμοι από νεαρά, τεράστια αστέρια μπορούν να προσδώσουν τεράστιες κλωτσιές στη γύρω ύλη, όπου βρίσκουμε και οργανικά μόρια.
Αυτές οι θερμές περιοχές του διαστήματος εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από ό,τι ο Ήλιος μας, θερμαίνοντας αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από ό,τι ο Ήλιος.

Εδώ, οι γλυκοαλδεΰδες, ένα παράδειγμα απλών σακχάρων, απεικονίζονται σε μια τοποθεσία που αντιστοιχεί στο σημείο όπου εντοπίστηκαν σε ένα διαστρικό νέφος αερίου: μετατοπίζονται από την περιοχή που σχηματίζει σήμερα νέα αστέρια με τον ταχύτερο ρυθμό.
Οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι γύρω από τα νεογέννητα αστέρια περιέχουν φορμαλδεΰδη και μεθανόλη. Καθώς τα αστρικά συστήματα εξελίσσονται, σχηματίζονται πυκνά σώματα, συγκεντρώνοντας απλά μόρια και επιτρέποντας τη σύνθεση αντιδράσεων.

Το εξωτερικό μέρος του δίσκου είναι κρύο και τα σωματίδια σκόνης καλύπτονται με πάγο.
Η ALMA ανίχνευσε διάφορα πολύπλοκα οργανικά μόρια γύρω από τη γραμμή παγετού του νερού στο δίσκο.

Οι κίτρινες κουκκίδες είναι οι τοποθεσίες των παρατηρούμενων πρωτοαστέρων σε μια μπλε εικόνα φόντου που έγινε από τον Herschel.
Τα πλαϊνά πάνελ δείχνουν εννέα νεαρούς πρωταστέρες που απεικονίζονται από το ALMA (μπλε) και το VLA (πορτοκαλί).
Οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι όχι μόνο είναι πλούσιοι σε οργανικά μόρια, αλλά περιέχουν είδη που δεν παρατηρούνται συχνά σε τυπικά διαστρικά νέφη σκόνης.
Το υπολειπόμενο πρωτοπλανητικό υλικό παραμένει ως αστεροειδείς και αντικείμενα της ζώνης Kuiper.

Και οι πέντε νουκλεοβάσεις που χρησιμοποιούνται στις διαδικασίες ζωής, A, C, G, T και U, έχουν βρεθεί τώρα σε μετεωρίτες.
Οι μετεωρίτες είναι γνωστό ότι περιέχουν περισσότερα από 80 αμινοξέα: πολύ περισσότερα από όσα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται σε διαδικασίες ζωής εδώ στη Γη.
Τα οργανικά μόρια που υπάρχουν στο εσωτερικό τους είναι συγκλονιστικά. Περιλαμβάνουν φουλερένια, αλκάνια και πάνω από 70 τύπους αμινοξέων.


Συγκριτικά, μόνο 22 αμινοξέα συμμετέχουν στις διαδικασίες της ζωής στη Γη, τα οποία είναι όλα δεξιόχειρα.
Θα ήταν σοκαριστικό αν τέτοιες ενώσεις απουσίαζαν στον Άρη.

Αυτά είναι σχεδόν σίγουρα αποδεικτικά στοιχεία του παρελθόντος υγρού νερού στον Άρη, και πιθανώς προηγούμενης ζωής.
Οι επιστήμονες της NASA πρέπει να είναι σίγουροι ότι κάθε τοποθεσία που εξετάζουμε στον Κόκκινο Πλανήτη δεν έχει μολυνθεί από την ίδια την πράξη της παρατήρησης και της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους μας εκεί.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σίγουρες αποδείξεις για προηγούμενη ή την παρούσα εμφάνιση ζωή του Άρη.
Δείγματα αποστολών επιστροφής θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ύπαρξη ή μη ζωής του Άρη. Αυτά τα ανακαλυφθέντα «οργανικά», ωστόσο, παρέχουν ανεπαρκή στοιχεία.

Η αποστολή Mars 2020 προσγείωσε το Rover Perseverance στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021, όπου αναζητά σημάδια αρχαίας ζωής και συλλέγει δείγματα βράχου και εδάφους για πιθανή επιστροφή στη Γη.
Η αποστολή επιστροφής δειγμάτων χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως αποστολή «υψηλότερης προτεραιότητας» από τη δεκαετία επιθεώρηση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών.

Δύο πυρήνες βράχου εξήχθησαν και αποθηκεύονται επί του παρόντος από το rover, το οποίο θα μπορούσε τελικά να επιστραφεί στη Γη από μια μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων.