ο χορός δύο μαύρων τρυπών

Το κοσμικό ταγκό δύο μαύρων τρυπών

Νέα

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο της προσομοίωσης μιας συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων μαύρων τρυπών. Είναι τα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα και η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας τους, των μηχανισμών τους και των φαινομένων που παράγουν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται οι επιστήμονες για κάθε πτυχή της ύπαρξης του Σύμπαντος.

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών έχει επιτρέψει και την ραγδαία πρόοδο στην μελέτη των μαύρων τρυπών. Γνωρίζουμε αρκετά πράγματα πλέον για το πώς συμπεριφέρονται στους… γείτονες τους είτε αυτά είναι άστρα είτε συγκεντρώσεις κοσμικής ύλης.

Οι επιστήμονες δεν έχουν όμως ακόμη πολλές πληροφορίες για το μπορεί να συμβαίνει όταν δύο μαύρες τρύπες και μάλιστα μεγάλου μεγέθους εμπλέκονται σε μια διαδικασία σύγκρουσης. Ξέρουμε ότι κατά βάση μια τέτοια σύγκρουση καταλήγει σε συγχώνευση όπου τελικά σχηματίζεται μια νέα ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα. Αλλά τα φαινόμενα που παράγονται σε αυτή την διαδικασία δεν έχουν ακόμη γίνει αντιληπτά και κατανοητά από τους επιστήμονες.

H NASA έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο το οποίο αποτελεί μια προσομοίωση από την συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών. Πρόκειται για μια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 200 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και μια μικρότερη. Η μεγαλύτερη εμφανίζεται στο βίντεο με πορτοκαλί χρώμα και η μικρότερη με γαλάζιο.

Σύμφωνα με την προσομοίωση η διαδικασία δεν είναι βίαιη αλλά εξελίσσεται ένα είδος κοσμικού χορού, όπου η μια πλησιάζει την άλλη και στην συνέχεια απομακρύνεται προκαλώντας κάθε φορά διάφορα φαινόμενα. Με βάση αυτή την προσομοίωση οι επιστήμονες λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει όταν συγχωνεύονται δύο μαύρες τρύπες και που οφείλονται και τι σημαίνουν τα δεδομένα που φτάνουν σε εμάς παρατηρώντας ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ένα από τα φαινόμενα που η προσομοίωση δείχνει ότι παράγεται από την συγχώνευση είναι αυτό του αποκαλούμενου βαρυτικού φακού. Ενός φαινομένου καμπύλωσης του φωτός κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος (ενός άστρου ή γαλαξία) λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός επιτρέποντας του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που «κρύβεται» πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.

H προσομοίωση αποκαλύπτει επίσης τις βαρυτικές δυνάμεις και φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια αυτής της συγχώνευσης παρέχοντας νέα πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες. Αλλά ακόμη και στους μη ειδικούς η παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα.

Πηγή: Cosmoseduthess

Ακολουθήστε τη σελίδα στα social:

Δείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να υποστηρίξετε τη σελίδα!

Για τα μαθηματικά της γ΄ λυκείου μεταβείτε στη σελίδα Web Lessons.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *